Navajo Nation, Page en Lake Powell

Palmen in de woestijn

Page

Zo jong kunnen dorpen in de USA nog zijn

Naar Page

"s-Morgens vroeg nog een keer naar de Grand Canyon (South Rim) om een laatste blik over de kloof te werpen. Onvergetelijk en door het andere licht in de ochtend ziet het er toch weer anders uit als de avond te voren.

Daarna een prachtige rit met op diverse plaatsen een blik in de Canyon als we richting Page rijden. Wij komen langs bijzondere "mini-kloven" waarbij net als bij de Grand Canyon, in een vlakke tot licht heuvelachtige omgeving plotseling diepe geulen/kloven zijn uitgesleten. Je ziet hier op kleine schaal hoe de Grand Canyon er in het groot uitziet. Eigenlijk wel heel leuk omdat door de overzichtelijkheid hiervan je een veel beter beeld krijgt wat even verderop in het groot is gebeurd.

Ook kom je hier kleine kraampjes langs de weg tegen waar Navajo's proberen - vaak prachtige - kunstvoorwerpen te verkopen. Het is een van de weinige inkomsten bronnen van deze mensen.

Bij Page ligt ook het bekende Lake Powell. Dit enorme kunstmatige meer heeft een enorm oppervlak onder water gezet. Zo vanaf de tekentafel in Washington bedacht waarbij de redenatie was dat er tocht niets verloren zou gaan als de omliggende valleien onder waeter zouden komen te staan. Het meer licht deels in Arizona en deels in Utah en wordt in Page begrensd door de Glenn Canyon dam.

Blik op de dam en het meer
Courtyard by Marriot

Het Courtyard by Marriot hotel in Page

Kleurenpracht

Prachtige kleurcombinaties, nee de foto is niet bewerkt...

Rotsformaties

Rotsformaties nabij Lake Powel. Dit soort rotsen zijn typerend voor de hele omgeving van Page

De route

Onze route liep vanaf Grand Canyon Village via Tuba City naar Page.

Onderweg is veel te zien. De armoede straalt er wel vanaf. Af en toe een stacaravan in het "grote niets". Je vraagt je af waar die mensen van leven.

Als je vanaf Grand Canyon Village via de 64 naar highway 89 gaat en dan rechtsaf de 189 naar Tuba City neemt, kom je kort nadat je de 189 op bent gegaan een parkeerplaats (links van de weg) tegen. Kort daarbij zijn voetafdrukken van dinosaurussen te zien. Je wordt meteen aangesproken door een Navajo die je er graag naar toe brengt (kosten $ 10,-) . Wij hebben het niet gedaan omdat we het Navajo museum nog wilden zien en het allemaal al zoveel tijd kost met als eindbestemming Page. Toch is het voor de liefhebbers zeker de moeite waard.

Het Navajo museum geeft een goede indruk van het leven van de Navajo's en vooral ook hoe er met hen omgegeaan is de door - zoals zij het echt nog zien - de blanke bezetters van hun land. Hoe dan ook, geen verleden om trots op te zijn en gezien de levensstandaard van de huidige bewoners valt er nog veel te verbeteren.

Daarna het stuikje terug naar de 89 en dan recht "omhoog" naar Page. Zoals op het bord op de foto staat, een American Main Street City. Ze hadden er ook bij kunnen zetten: Een American Church Street City" . Wij telden 11 kerken pal naast elkaar zoals je hier een straat kunt hebben met 11 vrijstaande woningen kort na elkaar. En dat op 7500 inwoners.

Na de overnachting in Page gingen we richting Bryce Canyon met een enorme omweg via the Grand Canyon North Rim. Je moet die Canyon immers ook vanaf de andere kant bekijken. Wanneer komt er een volgende kans? 

Tuba City Navajo museum
Great Seal of the Navajo Nation
Stukje Lake Powell

Stukje Lake Powell in het avondlicht

Colorado

De Colorado, kort na de Glenn Canyon Dam in de richting van de Grand Canyon

Navajo voorwerpen

Navajo voorwerpen in het museum

Go to top