Alcatraz Island

Alcatraz vanaf de kade van San Francisco

Alcatraz Island

Zo dicht bij, maar toch zo ver... Dat was wat er gezegd werd. Bij een aflandige wind konden de gevangenen de stadsgeluiden van de wal horen. Toch was de wal door sterke stroming en het koude water onbereikbaar 

Bezoek aan Alcatraz

Heb je een paar dagen de tijd in San Francisco? Dan is een bezoek aan het voormalige gevangenis eiland Alcatraz de tijd meer dan waard. Het is een prachtig eiland vol mooie bloemen en een prachtig uitzicht op de stad San Francisco.

De gevangenis zelf kan met een "guided audio-tour" bezocht worden. Het gebouw waar de directeur woonde is vervallen tot een ruïne, maar de gevangenis verkeers nog in zeer goede staat . De tour in combinatie met uitleg en foto's geven een goed beeld van het leven in die tijd. Dat dat geen fijne tijd was, laat zich wel begrijpen. Met de beroemde film "Escape from Alcatraz" in het achterhoofd en de uitleg, is het duidelijk dat een ontsnapping eigenlijk ondoenlijk was.

Op de foto's rechts:
Boven: Het bord bij het naderen van het eiland dat je er voor waarschuwt dat het helpen van gevangenen bij het  ontsnappen strafbaar is en dat vervolging zal worden ingesteld.
Onder: De aanlegsteiger, de enige plaats waar je het eiland op kan. 

Waarschuwingsbord bij de aankomt op het eiland
Aankomst op Alcatraz
Ruïne Directeurswoning

De ruïne van de directeurswoning gezien vanaf de aanlegsteiger

Uitleg rondleiding

Nee, in Amerika loop je niet zomaar door als je een kaartje hebt. Zoals we wel vaker tegenkwamen, eerst iedereen verzamelen, dan een uigebreide uitleg over het te bezichtigen object, en dan ga je pas op stap. Keurig geregeld, geen gezoek, maar heel soms komt het op ons vrijgevochten Nederlanders wel wat betuttelend over.

uitzicht op San Fransisco

Fantastisch uitzicht op San Fransisco. De heuvels met het typische stratenpatroon zijn duidelijk zichtbaar.

Plan je bezoek aan Alcatraz

Een bezoek aan Alcatraz moet ruim van te voren gepland worden. Je kunt niet op het moment dat je in San Francisco bent bedenken, dat een bezoekje aan Alcatraz wel eens leuk zou kunnen zijn.

Het eiland is beschermd gebied, in beheer bij de National Park Service (NPS) . NPS heeft de ferry naar Alcatraz Island uitbesteed aan Alcatraz  Cruises LLC. Er is sprake van tijdsloten. Je moet dus boeken voor een bepaald tijdstip dat je mee wilt en dat kan binnen een periode vanaf 3 maanden voor de geplande datum. Hoe eerder je boekt, hoe meer kans je hebt op een plaats op het tijdstip dat je graag wil gaan. Een paar weken voor tijd is alles met zekerheid volgeboekt en je hoeft er echt niet op te rekenen dat je op de dag zelf een kaartje kunt kopen.

Onze ervaring was dat een vertrek tussen 10.00 en 11.00 erg prettig is. De audiotour duurt ongeveer 2 uur. Daarbij komt de tocht met de ferry, rustig wandelen om de rest van het eiland met mooie botanische tuinen bekijken en dan is het toch snel 16.00 uur voor de je terug gaat. Aan de terugvaart zit overigens geen tijdslot. Dat is gewoon zorgen dat je uiterlijk met de laatste boot terug gaat. 

Alcatraz Wachttoren
Alcatraz gevangenis bibliotheek
Gevangeniscel

Gevangeniscel. Een cel was ongeveer 3 meter lang en 2 meter breed. Bij de isoleercellen was een portaaltje gemaakt waarbij 1 meter naar achteren een dichte wand was gemaakt waardoor een donker hok met een heel klein raampje ontstond op het zelfde vloeroppervalk.

Botanische tuin

Beeld vanaf de Botanische tuin

Schooltje

Schooltje op het terrein van de gevangenis

Go to top