Welkom in de USA

Valley of Fire State Parc Nevada

Fire of Valley State Parc, Nevada

Over de Verenigde Staten

Bron: Wikipedia

De Verenigde Staten, officieel de Verenigde Staten van Amerika, afgekort VS (Engels: United States of America, afgekort USA of US), zijn een federatie van 50 staten en het District of Columbia, grotendeels in Noord-Amerika gelegen. Twee van de vijftig staten, Alaska en Hawaï, grenzen niet aan de andere staten. Tot het land behoren ook diverse eilandgebieden in de Caraïbische Zee en de Grote Oceaan. De Verenigde Staten zijn het op twee na grootste land ter wereld in bevolking, na China en India. Tevens is het het op twee na grootste land in oppervlakte, na Rusland en Canada.

Het beste van het westen ... en meer

Het beste van het westen ... en meer.... Op deze site tonen we een reis die wij gemaakt hebben door het westen van de Verenigde Staten. Daarnaast komen er ook wat foto's in van Idaho en Wyoming waar ik voor het werk was en  zeer beperkt ook een dagje rond kon reizen.

Het beste van het westen is een naam die in de meeste reisgidsen op een of andere manier terugkomt en dit omvat een reis die een cirkel maakt door de staten Californië, Arizona, Utah en Nevada. Hierin worden over het algemeen in zo'n week of drie (een deel van) de belangrijkste bezienswaardigheden aangedaan.Het is een mooie manier om dit prachtige land te ontdekken en er verliefd op te raken.

Op deze site geven wij onze reis weer en geven tips voor leuke dingen om te bezichtigen, af en toe een restaurant tip en vooral ook tips over zaken die je vooral thuis al goed kunt regelen.

Veel plezier op deze site!

Amerika Tips

National Park Service

Wanneer je naar de Verenigde Staten gaat voor een rondreis, dan ontkom je ongetwijfeld niet aan een bezoek aan de prachtige nationale parken. Wist je dat de US het eerste land ter wereld was dat grote gebieden to beschermd natuurgebied verklaarde?

Annual Pass

America the Beautiful - National Parks and Federal Recreational Lands Pass

De National Park Service kent diverse toegangsmogelijkheden, variërend van betaling per keer dat je een park in wil, tot een jaarkaart. Nu klinkt een jaarkaart misschien wat vreemd om voor een paar weken vakantie aan te schaffen, maar voor de US Dollar 80,00 die je er voor neerlegt heb je dat er zo uit. Bij het derde park dat je bezoekt is de kaart terug verdient. Kom je bijvoorbeeld eind van de middag bij de Grand Canyon aan toon je je kaart, de volgende dag voor vertrek nog even over de rand van de kloof kijken? Dat is dus twee maal je kaart tonen. Nog één park erbij, en reken maar, die volgen nog wel, dan is een jaar kaart wel heel aantrekkelijk.

Let overigens wel op dat sommige parken niet onder de National Park Service vallen, maar eigendom zijn van de staat waar je je bevindt. Die zul je altijd afzonderlijk moeten betalen, als er al betaald moet worden. Julia Pfeiffer Burns bij Big Sur is eigendom van de staat California en is gratis. Valley of Fire bij Las Vegas is eigendom van Nevada en daar betaal je $ 10,00. Zelf te doneren in een envelop in een box.

Park Rangers en vervoer

Bij iedere ingang van een park is een infocenter aanwezig. De daar aanwezige rangers zijn zeer behulpzaam met het plannen van de voor jou beste route en dagbesteding. Niets dan lof hiervoor. Daarnaast zijn er in veel parken shuttlebussen die je gratis via een hop-on-hop-off systeem door het park vervoeren. Zet je auto op de centrale parkeeplaats (gratis) en laat je verder lekker relaxed door het park vervoeren.

Rijden in de USA

Rijden is de Verenigde Staten gaat toch wel wat anders als wij in Europa gewend zijn. Je hoort altijd zeggen dat de snelheden er lager liggen, maar met het toenemen van 30 km zones in de bebouwde kom en 60 km zones buiten de bebouwde kom valt dat eigenlijk wel mee. Vergeet ook niet dat een beperking tot 35 wel in mijlen geteld wordt en dat is een normale 56 km/u.

Wel is het zo dat het verkeer zich veel rustiger gedraagd. Niet gauw nog even inhalen, niet claxoneren als je niet snel genoeg weg rijdt bij groen. Het hele rijgedrag geeft een gevoel van rust. Men is ook gewend aan grote afstanden, iets wat wij veel minder kennen.

Verkeerslichten

Verkeerslichten? Ja verkeerslichten, Daar is echt wat anders aan. Ten eerste hangen ze aan de overkant van de kruising. Nooit meer dat gehang over je stuur en dan stijl omhoog kijken. Gewoon recht voor je zie je de lichten hangen. Perfect! En dan... rechtsaf door rood is in principe toegestaan. Zo niet dan staat dat duidelijk aangegeven en gelden de voor ons normale regels. Hoe werkt rechtsaf door rood? Eigenlijk vrij eenvoudig. Je komt aanrijden, kijkt goed naar links of er wat aan komt, uiteraard de spaarzame fietser rechts van je in de gaten houden. Is de weg vrij, dan kan je gewoon gaan. En nu terug naar de relaxte rijstijl van de Amerikaan. Voel je je toch niet prettig op een bepaalde kruising om door rood rechtsaf te gaan? Dan wacht je gewoon op groen. De bestuurder achter je die door jou gedwongen wordt te wachten, wacht het allemaal rustig af. Geen geclaxoneer, geen gedoe, het wordt vandaag immers nog groen?

Stopkruisingen

Stopkruisingen zijn er heel veel. Veel meer als wij dat kennen. De Amerikanen kennen onze voorrangswegen niet. Het is of rechts gaat voor, of het wordt met stopborden geregeld. Maar dan wel stopborden op alle hoeken. Dus inderdaad vier stopborden. Nu komt de discipline van de Amerikaan om de hoek. Je komt aanrijden, Je kijkt als hoeveelste je op de kruising aankomt. De eerst aangekomene gaat ook als eerste rijden, dan volgt de tweede etc. Dit werkt heel goed. En denk er aan, stoppen is stoppen. Alle vier (of 2 motorrijder!) de wielen komen tot stilstand. Rollen ze op zijn Nederlands door en er is politie in de buurt, dan krijg je ter plaatse een zeer dure rijles en daarna stop je echt wel voor iedere stopkruising!!

Koelbox

Zeker in het westen van de Verenigde staten krijg je al gauw te maken met een woestijnklimaat. De temperaturen, hoe verder je van de kust af komt, lopen al vroeg hoog op. Veel drinken is dus heel belangrijk.

Koop in een supermarkt een koelbox. Je kunt al met heel goedkope modellen van tempex volstaan. Iedere supermarkt verkoopt zakken met ijs. Vul de koelbox er meeen je hebt een hele dag gekoelde dranken voor onderweg bij je.

Ga uit van minimaal 4 liter water per dag. Dat klinkt heel veel, maar wij hebben ervaren dat je bij echt warm weer ongemerkt in een paar minuten een 75cl bidon in een mum van een tijd leeg hebt. Water kan je nooit genoeg bij je hebben.

Thuis regelen

Er zijn veel zaken die je thuis kunt en soms ook wel moet regelen.

Wil je bijvoorbeeld naar Alcatraz? Dan moet je thuis je tickets regelen. Er zijn vaste tijdsloten die lang van te voren volgeboekt zijn. Ter plaatse naar de Pier gaan levert per definitie een teleurstelling op.

Fietsen huren in San Francisco? Kan natuurlijk ter plaatse, maar een fiets huren kan met vroegboekkorting via internet.

Bekijk op deze manier je reis, het levert veel voorpret op en je bspaard hier en daar wat op je kosten.

Fooien

Wij zijn niet echt gewend (grote) fooien te geven. In Amerika is het een vast onderdeel van het leven. De basis salarissen zijn vaak niet erg hoog en veel mensen hebben de fooien hard nodig om een fatsoenlijk inkomen te verdienen. Eén dollar voor het kamermeisje in een hotel is heel normaal. In restaurants staat vaak op de bon een extra bedrag al ingevuld. Of eigenlijk, extra bedragen, namelijk iets van 7% (niet echt tevreden), 10% normaal/tevreden en 15% heel tevreden.

Het is aan jou te kiezen wat je doet, maar het is wel reëel om uit te leggen waarom je voor de laagste het gekozen. Geen fooi is geen optie... Calculeer dat dus gewoon in als onderdeel van je vakantiekosten.

Skyline San Francisco vanaf Alcatraz Island

San Francisco gezien vanaf Alcatraz Island

Go to top